Pages

Ads 468x60px

Najveća vjerska građevina u povijesti je Angkor Wat (grad hramova)


Usporedimo li Angkor Wat s Vatikanom, veći je čak više od 3 i pol puta od čitavog Vatikana i barem 70 puta od Bazilike Sv. Petra.
Angkor Wat ili kako je dobio naziv "grad hramova" nalazi se u današnjoj Kambodži, a najveći je hram u povijesti. Guinnessova knjiga rekorda navodi da mu je površina 162,6 hektara (1,626,000 metara kvadratnih), a vanjski zid ima 1,280 metara.

U njemu je nekad živjelo više desetaka tisuća ljudi, pojedini povijesni dokumenti koji se nalaze u hramu navode da je u hramu živjelo čak oko 80 000 ljudi. Hram je dio kompleksa od još 72 spomenika koji se grade još od kraja 9. stoljeća, a koji je površine 24,8 kilometara kvadratnih.

Angkor Wat nije bio imun na pljačkaše. Hram je opljačkan zajedno s gradom 1177. kada je pala kmerska prijestolnica. Kmersko carstvo se eventualno obnovilo s novom prijestolnicom i novim državnim hranom nešto sjevernije. 

Oko stoljeće kasnije hram su mjesto hinduista počeli koristiti budisti. Iako je grad napušten krajem 15. stoljeća, a zapušten krajem 16. stoljeća, džungla ga nikad nije potpuno progutala zbog zidina i velikog kanala.

Prvi Europljanin koji ga je posjetio bio je portugalski redovnik António da Madalena, no ostao je uglavnom nepoznati Europi sve do sredine 19. stoljeća.

Angkor Wat je i danas na kambodžanskoj zastavi.