Pages

Ads 468x60px

Deset najvećih pehista


 deset najvećih pehista


Iako će se mnogima neke od priča najvećih pehista činiti kao priče sa sretnim završetkom, to nimalo ne umanjuje činjenicu da su prošli razne nesreće poput pet udara tornada ili tri potopljena broda. Ako nas pitate, nesreća je već kad vas munja pogodi samo jednom, a ne nekoliko puta.

'Calamity John'

Svijetu poznat kao 'Calamity John' (Nesretni John), 54-godišnji industrijski čistač John Lyne na glasu je kao najveći pehist u Velikoj Britaniji. Još kao dijete pao je sa zaprežnih kola na pod kotače kombija. Nekoliko godina kasnije slomio je ruku kad je pao s drveta, a po povratku iz bolnice autobus u kojem se nalazio bio je u prometnoj nesreći u kojoj je Lyne ponovo slomio istu ruku, no na drugom mjestu. To se, naravno, dogodilo na petak 13. Njegova priča zapela je za oko medijima 2006. kad je upao u otvoreni šaht na poslu.

Roy Sullivan

Američki čuvar parka prirode Roy Sullivan završio je u Guinnessovoj knjizi rekorda kao osoba koju je najviše puta pogodila munja. Od 1942. do 1977. Sullivan je sedam puta bio žrtva udara munje.

Sullivan je zadnji put kad ga je munja pogodila pecao te je odmah potom još morao otjerati medvjeda koji mu je pokušao ukrasti ribu s udice. 

Henry Ziegland

Nemila priča Henryja Zieglanda nije za osjetljive. Nakon što je Ziegland ostavio svoju djevojku 1883, ona je počinila samoubojstvo. Njen brat koji ju je u bijesu došao osvetiti, mislio je da je uspješno ustrijelio Zieglanda, pa je zbog grižnje savjesti i sebi oduzeo život. Metak koji je bio namijenjen Zieglandu samo ga je okrznuo i ostao je zabijen u stablo na njegovu posjedu.

Mnogo godina kasnije Henry Ziegland odlučio je iz nekog bizarnog razloga raznijeti spomenuto drvo dinamitom. Kad je to učinio, snaga eksplozije odaslala je onaj isti metak ravno u njegovu glavu, što ga je na mjestu ubilo.

Costis Mitsotakis

Stanovnici Sodeta 2012. zajedno su uplatili listić za španjolsku božićnu lutriju. Svih 70 kućanstava dobilo je dio nevjerojatnog iznosa od oko 5.320.000.000 kuna. Jedini čovjek koji nije dobio priliku dati novac za listić, bio je grčki filmaš Costis Mitsotakis koji se doselio u Sodeto zbog djevojke s kojom mu na kraju veza nije uspjela.

Mitsotakis je nastavio živjeti u Sodetu u štali koju preuređuje oko kilometar izvan sela. Udruga vlasnika kuća koja je uplatila listić navodno nije znala da je Grk tamo, pa mu zato nije ponudila da sudjeluje u lutriji.

Erik Norrie

Nema sumnje da je Erik Norrie jedan od najvećih pehista – do sad je preživio napad morskog psa, udar munje i ugriz otrovnice. Morski pas mu je tijekom ronjenja na Bahamima odgrizao komad bedra, no uz pomoć liječnika koji je tamo također ljetovao i vlastite snalažljivosti, nije izgubio i glavu.

John Wade

Bolničari prilično dobro poznaju 47-godišnjeg Johna Wadea. Nakon što ga je netko opljačkao i zatvorio u prtljažnik njegova vlastitog taksija, Wade je bio žrtva napada kuhinjskim nožem, a navodno su ga jednom istovremeno ugrizle čak dvije zmije. Wade je zadnji put završio u bolnici kad ga je pogodila munja dok je koristio običan telefon u svom domu u Floridi.

Melanie Martinez

Ne možemo uopće zamisliti koliko je strašno kad vam tornado uništi dom, no Melanie Martinez prilično dobro poznaje taj osjećaj – od 1965. do 2012. izgubila je pet kuća upravo zbog te vremenske nepogode. Nakon što joj je tornado Katrina 2005. uništio kuću, Melanie Martinez je 2012. dirnula srca ekipe reality emisije 'Hideous houses' (Odvratne kuće) koji su joj za 20.000 dolara uljepšali dom. Samo nekoliko mjeseci kasnije tornado Isaac sravnio je njen preuređeni dom sa zemljom.

Violet Jessop

Kad vam kažemo da je Violet Jessop radila na Titaniku, pretpostavljamo da znate u kojem smjeru ova priča ide.

Gospođica Jessop imala je 23 godine 1911. kad je prvi put plovila brodom koji je potonuo. Nalazila se na luksuznom putničkom brodu Olympic koji se sudario s ratnim brodom Hawkeom u blizini otoka Wight. Violet Jessop nakon toga je dobila posao na Titaniku koji je, kao što već svi znamo, također potonuo, no ona je imala sreće i bila među onima koji su preživjeli.

Tijekom Prvog svjetskog rata gospođica Jessop ponovo se našla na bolničkom brodu Britannic. Nakon što je Britannic udario u minu i potonuo u Egejskom moru, Violet Jessop se treći put u životu našla u čamcu za spašavanje.

Poslije toga je odustala od plovidbe. Umrla je 1971, a pepeo joj je bio razasut na moru. 

Tsutomu Yamaguchi

Žitelj Nagasakija Tsutomu Yamaguchi bio je u poslovnom posjetu Hirošimi kad su Amerikanci bacili atomsku bombu na taj grad. Yamaguchi je u eksploziji dobio ozbiljne opekotine te je na neko vrijeme izgubio vid i sluh.

Nakon što se oporavio, Yamaguchi se vratio u Nagasaki gdje je dobio dodatnu liječničku skrb. Iako je još uvijek bio u zavojima, Yamaguchi je otišao na posao kad je bačena druga atomska bomba. Ovoga puta nije zadobio nikakve nove ozljede.

Japanska vlada 2009. Tsutomua Yamaguchija službeno je proglasila jedinom osobom koja je preživjela obje atomske eksplozije. Yamaguchi je 2010. preminuo od raka u dobi od 93 godine.

Jenny i Jason Cairns-Lawrence

Bračni par Cairns-Lawrence bio je u New Yorku 11. rujna 2001. Jenny i Jason Cairns-Lawrence doživjeli su da im se godišnji odmor u SAD-u pretvorio u noćnu moru, no nisu ni sanjali da će im se iskustvo ponoviti u Londonu, 7. srpnja, 2005.

Pretpostavljamo da bi se svatko drugi tješio gromom i koprivama, no Jenny i Jason Cairns-Lawrence nisu bili te sreće; 2008. našli su se u Mumbaiju u Indiji, gdje se baš tijekom njihova godišnjeg dogodio jedan od najgorih terorističkih napada u povijesti te zemlje.